naturlig potevoks

Potevoks kan være skadeligt for din hund

Dette skal du vide om potevoks

Vidste du at din (dyrt indkøbte) potevoks faktisk kan skade mere end den gavner?

Nu hvor det er blevet så koldt, har jeg været på udkig efter en potevoks, jeg kunne anbefale hundeejere – men desværre uden held. Dem jeg fandt frem til er både dyre, indeholder unødvendige ingredienser – nogle endda decideret skadelige ingredienser!

Jeg kan derfor ikke anbefale en bestemt potevoks, men jeg kan anbefale noget, der er meget bedre.

 

Beskyt hundens poter

Vejsalt er rigtig hårdt ved hundepoter, og derfor er det godt at beskytte dem, inden der opstår rifter og sår.

Det er meget vigtigt at bruge de rette produkter, ellers gør du blot ondt værre.

 

 Potevoks og potepleje

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at der er forskel på potevoks og potepleje. Din hund kan have brug for begge dele om vinteren, men det skal bruges rigtigt for at have en god effekt.

 

  • Potevoks skal ikke kunne absorberes af huden, men derimod virke som en beskyttende hinde. Når der er salt på vejene påføres potevoks i et forholdsvis tykt lag, inden gåturen påbegyndes.

 

  • Potepleje skal kunne absorberes af huden, og som navnet siger, give pleje til hud og poter. Vask poterne efter hver gåtur, så der ikke sidder rester af vejsalt på dem. Påfør herefter potepleje efter behov.

 

Skadelige ingredienser i potevoks

Jeg har gennemgået mange forskellige potevoks-produkter, og alle indeholder skadelige stoffer. Det er jo helt absurd, at et tilsyneladende beskyttende produkt faktisk kan skade.

Det er vigtigt at huske på, at hunde slikker på deres poter. Derved indtages indholdet i potevoksen, og det er bestemt ikke sundt.

Desuden optager huden de skadelige stoffer, hvilket kan medføre allergiske reaktioner.

Jeg vil fremhæve nogle ingredienser, der går igen i de fleste potevoks-produkter. Hvis jeg skulle nævne alle de kemiske navne på de indholdsstoffer, jeg fandt frem til, er der fare for at du falder i søvn inden konklusionen i denne artikel. Jeg vil derfor servere det kort og godt.

 

  • Dimethicone er et silikone-produkt og findes i mange hundeprodukter til pels og poter. Det skader ikke pels og hud, men det er kun beregnet til udvortes brug. Som beskrevet, slikker hunde på pels og poter og indtager derved produktet.

 

  • Parfume findes desværre også i mange af potevoks-produkterne. Det er aldeles unødvendigt, da parfume er noget af det værste til at skabe hudirritation. Hvis hunden allerede har problemer med rifter, så svarer det til at hælde salt i et sår, når man påfører et parfumeholdigt produkt.

 

  • Produkterne indeholder også forskellige konserveringsmidler, det kan man ikke bebrejde nogen, da holdbarheden selvfølgelig er vigtig. Dog er de brugte konserveringsmidler ikke beregnet til fødevarer, men bruges kun i produkter til udvortes brug, så her har vi igen problemet, da hundene slikker på det.

 

  • Methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone er konserveringsmidler som er kendt for at være stærkt allergifremkaldende. Faktisk er det ikke længere tilladt at bruge dem i plejeprodukter, der bliver på huden. Jeg fandt flere forskellige slags potevoks, der indeholder disse stoffer!

Der er en interessant artikel om dette på taenk.dk som du kan læse her: http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/mi-saadan-undgaar-du-det-allergifremkaldende-konserveringsmiddel

Gennemsnitsprisen på potevoks er 90,00 kr. Du betaler altså overpris for et produkt, der på ingen måde er hundevenligt.

 

Hvad skal potevoks indeholde?

Det er ganske simpelt – den skal kun indeholde bivoks og planteolie.

Bivoks lægger en tyk, beskyttende hinde. Hvis man blander bivoks med en planteolie, bliver produktet nemmere at påføre. Det er 100% naturligt og dermed hundevenligt – og miljøvenligt.

De fleste potevoks-produkter indeholder faktisk bivoks (kaldet Cera Alba). Problemet er bare, at der så også er tilføjet alle de unødvendige og skadelige ingredienser.

Jeg kan ikke anbefale en eneste såkaldt potevoks – så der er kun den mulighed at lave en selv. Det er heldigvis utrolig nemt, det koster ikke ret meget og tager kun 2 minutter. Se videoen i bunden af denne artikel.

 

 

Billig potevoks

Hvis du ikke er gør-det-selv-typen, så er der en mulighed mere. Mange af de potevoks-produkter jeg fandt, indeholdt Petrolatum. Det lyder måske ikke bekendt, men det er det i høj grad – det er nemlig Vaseline.

Vaseline er kendt for at lægge en beskyttende hinde på huden. Det har mange år på bagen, for Vaseline blev nemlig udviklet i år 1860, og har siden været brugt til både almen pleje og behandling af brandsår og fodsvamp. Mange bruger den også som en effektiv læbepomade.

Vaseline er dermed også et hundevenligt produkt. Hvorfor købe en dyr potevoks til 90,00 kr., der indeholder Petrolatum blandet med skadelige ingredienser, når du kan købe ren Petrolatum –  fx Kløver Vaseline, som vi alle kender til, og som blot koster 22,95 kr.

 

Hvad skal potepleje indeholde?

 Der er ingen grund til at købe potepleje – du har det sikkert allerede i køkkenet.

Jeg vil anbefale økologisk kokosolie. Det er yderst plejende, og du skal ikke bekymre dig om at din hund slikker på det. Det er sundt, og du kan også bruge det som kosttilskud. Det kan du læse mere om i min gratis e-bog ”Den nemme vej til sund pels”, som du får adgang til ved at tilmelde dig nyhedsbrevet.

 

Konklusion

Motto hos K9Company er: ”Back to basics”! Det betyder kort sagt at vi skal tilbage til de oprindelige værdier og metoder – nemlig de gode, gammeldags og simple metoder.

Alt er efterhånden blevet så kemisk, fordi der hele tiden skal findes på noget nyt, så der kan produceres og sælges mere.

Jeg synes at man altid skal tænke på sig selv, sin hund og miljøet – og vælge det mest skånsomme, naturen giver os.

Gør-det-selv-metoden med bivoks og planteolie er derfor den bedste og mest hundevenlige (og miljøvenlige) potevoks – og ren vaseline er den næstbedste.

Jeg vil opfordre dig til at kigge på ingredienserne i din potevoks, inden du bruger mere af den!

 Se videoen “lav selv potevoks på 2 minutter – 100% naturligt”: