Hundevenlig julemad

Julemad du GERNE må dele med din hund

Hundevenlig julemad

Der er en del madvarer fra julebordet, som hunde ikke tåler. Men der er også noget de gerne må få. Hvis du vil lade din hund smage nogle af de lækkerier, som hele huset dufter af, ikke kun juleaften, men til alle familiebesøg gennem hele december – så læs med her og få inspiration.

 

Vælg fedtfattigt!

Der har været en del artikler om syge hunde og chokolade-forgiftning, og det er meget vigtigt at oplyse herom, da en del af julens godter kan være farlige for hunde. Mange er dog blevet så skræmte, at de slet ikke tør give hunden noget, overhovedet! Derfor vil jeg fremhæve det, du ikke skal bekymre dig om.

Det handler ganske enkelt om, at udvælge nogle gode, fedtfattige produkter. For meget fedt giver hunden dårlig mave, og kan medføre bugspytkirtelbetændelse. Det er meget farligt, og hunden kan dø af det. Hvis du vil læse mere om bugspytkirtelbetændelse, har jeg fundet en god artikel, der forklarer det grundigt på Netdyredokter.dk (se artiklen her).

Mange danske hjem bruger en del salt når der laves julemad, og det er ikke godt for hunde (og heller ikke for os selv).

Mængden af julemad, som hunden kan tåle, kan jeg ikke vejlede omkring. Det kommer an på hundens størrelse, og det kommer an på, hvad den er vant til at spise. Mængden skal du selv vurdere, og husk nu – alting med måde.

Hvis din hund er vant til kun at få tørkost, bør du ikke give den et helt måltid ”menneskemad”. Tænk over, at en skive kød kan blive til 50 små godbidder. På den måde får hunden lov til at smage, at det er jul.

Flæskesteg

Du kan sagtens give din hund flæskesteg, hvis du fjerner svær og fedtkant. Tilbage har du et godt stykke reelt kød. Sværen er ofte fyldt med salt, derfor bør hunden ikke få den.

 

Kartofter

Hvide, kogte kartofler er også godt for hunden. Jeg plejer at koge lidt gulerødder og broccoli med. Det gider jeg dog ikke selv spise til jul, men mine hunde nyder en blanding af kartofler, grøntsager og flæskesteg.

 

Kalkun

Dejligt, tørt og magert kød. Hvis blot du fjerner skind og fedt, kan du dele kalkunkød med din hund.

 

Hjemmelavet medister

Hvis du er frisk på selv at lave fedtfattig medister (uden salt), kan du dele det med din hund. Jeg ved at mange selv laver det, for at holde en lidt sundere jul. Men jeg vil understrege at du IKKE bør give det til din hund, hvis du køber færdiglavet medister. Den indeholder nemlig ofte for meget af både fedt og salt.

 

Hjemmelavet leverpostej

En leverpostej hører sig til på jule-frokostbordet. Den man kan købe i supermarkedet, er desværre ofte rig på både fedt og salt. Men når du alligevel har juleferie og gang i madlavningen, hvad så med at lave en hjemmelavet, fedtfattig leverpostej? Det er nemt, men da du skal undlade fedtet, vil dine gæster måske ikke sætte pris på den. Smagen af lever er meget gennemtrængende. Din hund vil derimod elske dig for den.

Opskriften er så nem, at du sagtens kan tage den “på slump”:

  • Kog nogle grøntsager (fx 1/2 broccoli og 5 store gulerødder)
  • 1 pund rå kalvelever blendes
  • Blend de kogte grøntsager, og bland det med den blendede lever
  • Tilsæt ca. en halv liter vand (eller kogevandet fra grøntsagerne)
  • Tilsæt 2 æg og 5 dl havregryn

Det skal være en flydende masse, så tilsæt ekstra vand hvis du synes den er for tyk. Den skal være så flydende, at den nemt kan hældes ud af skålen.

Hæld det i et fad, eller små foliebakker og bag det 1 time i ovnen ved 180 grader. (Velegnet til frysning).