Skær hundeklip

De bedste skær til hundeklip

Vælg de rette skær

Hvis du har besluttet dig for, at du selv vil begynde at klippe din hund, har du sikkert også erfaret, at udbuddet af udstyr er stort. Det kan være noget forvirrende, når man som nybegynder ikke ved, hvad man skal vælge.

Du er muligvis i tvivl om følgende, som er de spørgsmål, de fleste fortvivlede hundeejere stiller mig, i deres søgen efter det rette udstyr:

  • Hvilket mærke er bedst?
  • Hvad betyder F og FC?
  • Hvordan vælges den rette længde på skæret? 
  • Hvordan bruges skærene?

 

Jeg vil her besvare disse spørgsmål. De beskrevne skær i dette indlæg kan alle bruges både professionelt og til hjemmebrug.

Hvilket mærke er bedst?

De førende producenter af klippeudstyr er Wahl, Moser, Oster og Andis. Hver producent har et stort udvalg af klippemaskiner og skær. Det kan være svært at vælge det rette udstyr, hvis man ikke ved, hvad man skal være opmærksom på. Mine personlige favoritter er Oster og Andis. Jeg synes, det er vigtigt at vælge en klippemaskine, hvor skærene nemt kan skiftes. Du kan læse min anmeldelse af klippesmaskiner lige her.

Hvad betyder F og FC?

På nogle skær står et nummer efterfulgt af “F” eller “FC”. Det betyder “finklip” (fine cut). F og FC er det samme, producenterne kalder det blot noget forskelligt. Hvis du er nybegynder, vil jeg anbefale kun at bruge skær til finklip, altså skær med “F” og “FC”.

Skærene uden F/FC har større afstand mellem tænderne (se billedet), og det betyder at man kan komme til at skære hunden, da huden kan komme ind mellem tænderne. Skær uden F/FC bruges til grovklip og til kraftig pels, og man skal være erfaren hundeklipper for at bruge disse skær.

 

blade 5f vs 5

Hvordan vælges den rette længde på skæret?

Mine favorit-skær er #3F, #7F og #10. Jo højere nummer, desto kortere klipper de.

Nummer 3F er en “bestseller”, da det efterlader en længde på ca. 2,5 cm. Dette er en fin, kort længde, der er nem at vedligeholde, og hunden vil stadig ligne en lille bamse. #3F er perfekt til racer som Shih Tzu, Havaneser og Lhasa Apso. Jeg vil dog ikke anbefale #3F til Malteser eller Yorkshire Terrier med tynd pels, da dette skær ikke kan klippe pels, der ligger fladt. Hvis pelsen er tynd, er det bedre at vælge et skær med afstandskam.

Skær #7F efterlader en længde på ca 1 cm. Meget kort, men de fleste hunde vil elske denne længde, når det er meget varmt.

Skær #10 kan ikke undværes. #10 klipper meget kort og bruges til områder der er meget sarte og hvor man skal være ekstra påpasselig: ører, poter, kønsdele og inderlår. Skær #10 har ikke et F/FC – og det kan virke forvirrende, men alle skær fra nummer 10 og opefter (fx #10, #30, #50) er alle “finklip”-skær og derfor bruges F/FC ikke på disse.

Du bør aldrig bruge skær direkte mod huden, hvis de er kortere end #10 (fx: #15). Skær kortere end #10, klipper så kort, og dermed så tæt på huden, at det kan give hudirritation.

Hvordan bruges skærene

Klip pelsen ved at følge groretningen. Brug det foretrukne skær på nakke, krop og ben. Du vil opdage at det er umuligt at klippe helt jævnt på benene – her er det nødvendigt også at bruge saks. Vær yderst forsigtig ved halsen, da huden er meget tynd. Hvis hunden har filt fra halsbånd eller sele, så kan du bruge #7F eller #10 til at barbere filten af med.

Tips

  • Klip aldrig i en våd pels, det er ikke godt for skærene.
  • Klip aldrig i beskidt pels, da sand og snavs vil ødelægge skærene.
  • Olie til skær bør påføres ofte.
  • Hvis dit skær pludselig ikke vil klippe, er det højst sandsynligt fordi det mangler olie.